Uanset om du er kæmpe cykelentusiast, motionist, pendler eller blot bor i en hustand hvor der er cykler der en gang i mellem kræver vedligeholdelse, så er det en klar fordel at have det rigtige cykelværktøj.

I denne artikel gennemgår vi de forskellige typer værktøj og kommer med forslag til hvad du skal have i dit cykelværksted.

Introduktion

  • Hvad er cykelværktøj?
  • Hvorfor er det vigtigt at have det rette værktøj?
  • Hvilke typer cykelværktøj findes der?

Grundlæggende cykelværktøj

Multiværktøj

En alsidig stykke værktøj, som kan fikse en lang række reparationer og er nem at medbringe på cykeltur. De fleste multitools indeholder de mest gængse unbrako nøgler (4, 5 og 6) og ofte flere størrelser, samt skruetrækker med stjerne og torx. De fås også med kædeskiller, som er praktisk hvis man cykler meget, eller skal på cykelferie, hvor man kan få behov for at ordne en ødelagt kæde på farten.

Find eksempler her

Cykelpumpe

En cykelpumpe er uundværlig og noget du før eller siden vil få brug for. Vi anbefaler en fodpumpe til værkstedet, og gerne et med manometer, så du pumpe din cykel til det korrekte tryk. Er du tit på farten, så kan en minipumpe være en fordel, da den er nem at medbringe på tur.

Mange bruger også Co2 patroner som alternativ, da det er hurtig og nemt at skyde luft i dækket efter en punktering, hvis man holder langt væk fra hjemmet.

Lappegrej

Mange vælger at have ekstra cykelslanger på lager, men står man pludselig med en flad cykel, og ikke har en ekstra slange, så er løsningen at lappe den gamle slange. Et sæt lappegrej koster ikke ret meget og kan redde en træls situation med flad cykel, så den hurtig bliver køreklar igen.

Dækjern

Skal du lappe din cykel eller skifte enten slange eller dæk, så får du brug for et dækjern. De kan købes i sæt af 2-3 stk. og koster typisk ca. kr. 50,-. Dækjern laves i dag i hård plast, som er beregnet til opgaven, uden at ødelægge og ridse din fælg.

Mere avanceret cykelværktøj

Vil du selv kunne reparere din cykel udover de helt basalt ting som at lappe eller skifte en slange og spænde cyklen efter, så får du brug for noget specialværktøj.

Kædeværktøj

Er du ude for at din kæde knækker eller er slidt og skal skiftes, så får du brug for et kædeværktøj.

Har du et powerlink (samleled), så kan du nøjes med en kædetang, som kan klemme kædeleddet sammen, så du kan afmontere dit samled, og efterfølgende klemme det på plads.

Har du en gammel kæde uden samleled, så skal du bruge en kædeskiller, som presse stiften ud af et kædeled, så den gamle kæde kan afmonteres, og du kan korte din nye kæde op og montere den igen.

Kassetteaftrækker

Skal du have udskiftet kassetten, skal du bruge kassetteaftrækker og en kædepisk (frikransholder). Kædepisken bruges til at holde kontra på kassetten, mens du med aftrækkeren løsner låseringen som holder kassetten på plads.

Krankboksaftrækker

Er lejerne i din krankboks blevet slidt, så er det tid til at montere en ny. Du skal være obs på at der findes forskellige krankbokse, alt efter hvilken type der passer til din cykel. Nogle krankbokse er med gevind, og andre presses i stellet (pressfit). Så sørg for at tjekke hvilken model din cykel er med inden du køber krankboks værktøj.

Momentnøgle

Laver du de fleste reparationer selv, så er det en god ide at investere i en momentnøgle, så du er sikker på ikke at overspænde og dermed ødelægge din cykel. Du kan få momentnøgler med trinløs justering eller nogle der er specifikt beregnet til cykler, som kan indstilles til 4, 5 eller NM som er det moment der bruges på cykler.

Cykelholder (arbejdsstand)

Når man arbejder med cykler, er det klart en fordel at have en god højde og arbejdsstilling. De fleste vælger en cykelholder, som er et cykelstativ der står på jorden, som du kan spænde cyklen fast i. Har man ikke så meget gulvplads, så kan et sæt cykelkroge i loftet være en god løsning.

Se udvalg her

Tips til valg af cykelværktøj

Det gælder om at have alt det man skal bruge, uden at købe en masse man ikke får brug for. Er du typen der cykler meget og har mange cykler i husstanden, og gerne vil lave et meste selv, så anbefaler jeg at du køber et bredt udvalg af en god kvalitet. Hvis du omvendt kun en sjælden gang har brug for at kunne lave nogle småreparationer, så kan du sagtens nøjes med noget som er lidt billigere uden det nødvendigvis er dårlig kvalitet.

Så overvej hvor ofte du får brug for det, og hvilke typer cykler du har, og køb det mest nødvendige. Så kan du altid supplere med ekstra værktøj hvis du får brug for det.

En god start for de fleste er at købe et cykelværktøjssæt som indeholder alle de essentielle dele til at kunne reparere sine cykler.

Opbevaring af cykelværktøj

Der er mange måder at organisere sit værktøj på, men generelt kan jeg blot anbefale at opbevare det tørt og rent, og sorteret så det er nemt at finde.

Hvilken metode du skal bruge er helt op til dig og hvad der passer ind i dit værksted. Nogle er mest til en værktøjstavle hvor dele hele hænger synligt, hvor andre er mere til et skuffe system.

Selv bruger jeg en blanding af holdere på væggen, et værkstedsbord med skuffer, og så har jeg nogle magnetblokke hvor jeg har de mest anvendte stykker værktøj til at hænge.

Råd og vejledning

Er du ikke uddannet cykelmekaniker eller har mange års erfaring, så vil der nok være nogle situationer hvor man får brug for råd og hjælp.

Der findes nogle Facebook grupper hvor man kan spørge om hjælp, men ellers kan man finde mange gode guides på YouTube.

Facebook

YouTube

Konklusion

  • Det er vigtigt at have det rette cykelværktøj til at holde din cykel i god stand.
  • Der findes mange forskellige typer cykelværktøj, så det er vigtigt at vælge det rigtige til dine behov.
  • Ved at følge disse tips kan du sikre, at du har det værktøj, du har brug for til at holde din cykel kørende.

Har du et godt råd du vil dele med os, så skriv en kommentar herunder.